Методи виховання розрізняються не тільки в різних культурах, але і в різних сім’ях. Однак батьки все ще часто використовують моделі поведінки, які, на думку психологів і вихователів, застаріли, є недоцільними або навіть небезпечними для дітей. Розглянемо кілька звичок, від яких батькам слід відмовитися.

  1. Недостатня кількість часу, відведена для сну

Дуже часто батьки в розпорядку дня дитини не виділяють достатньо часу на сон. Для цього можуть бути різні причини: батьки можуть не надавати сну дитини великого значення або перевантажувати її різними заняттями. Так чи інакше, діти не отримують необхідного відпочинку. Зменшення часу на сон, усупереч стереотипам батьків, не дисциплінує дитину. Недостатня кількість часу, відведена на сон, негативно позначається на поведінці дитини, пригнічує розумові функції та з часом може призводити до надмірної ваги. Фахівці рекомендують спати 8,5 годин на добу для підлітків і 11-12 годин для дітей від 5 до 12 років. Це означає, що коли 15-річному підлітку потрібно прокинутися о 7 годині ранку, щоб піти до школи, він повинен лягти спати не пізніше 10.30 вечора, а 10-річна дитина – о 8 годині вечора.

Підказка: складаючи розпорядок дня дитини, враховуйте час для того, щоб дістатися до школи й назад, час відпочинку, час на виконання домашнього завдання, домашніх обов’язків, на позашкільні заняття тощо. Якщо ви бачите, що якісь із зазначених занять забирають час на сон, вам потрібно переглянути розпорядок дня дитини.

  1. Харчування поза домом

Коли сім’я часто приймає їжу поза домом, це заважає зміцнювати сімейні зв’язки та формувати звички здорового харчування. Внаслідок цього можуть виникати такі проблеми, як надмірна вага. У кафе, а особливо – в закладах швидкого харчування, є багато чинників, які відволікають і не дозволяють членам сім’ї нормально спілкуватися.

Їжа в першу чергу призначена для того, щоб насичувати організм поживними речовинами. Однак страви з кафе не завжди відповідають цій вимозі. У порівнянні з нею домашня їжа набагато корисніша.

Підказка: заздалегідь приготована вечеря допоможе уникнути ситуації, коли батьки затримуються на роботі, і через це вся сім’я вечеряє в кафе. Плануйте наперед приготування їжі. На вихідних закупляйте продукти, які вам знадобляться протягом тижня – так ви заощадите час на приготування страв. Заморожуйте приготовані страви, щоб вони довше залишалися свіжими.

  1. Виконання домашніх завдань за дитину

На відміну від інших випадків, коли батьки можуть відчувати провину, виконання домашнього завдання за дитину створює в них ілюзію, що вони роблять це на благо дитини. Коли батьки роблять уроки за дитину, вони позбавляють її можливості самій засвоїти необхідну навчальну інформацію й розвинути важливі навички. Крім того, учителі бачать різницю між якістю роботи дитини в школі та вдома, і від цього виникають незручні ситуації. Така поведінка дає дитині зрозуміти, що батьки не вірять у її здібності, а також розвиває в ній лінь і призводить до того, що дитина починає ухилятися від виконання своїх шкільних обов’язків. Тому батькам не варто втручатися в процес виконання дитиною домашніх завдань.

Підказка: перш ніж дитина почне виконувати складне домашнє завдання, коротко поясніть їй завдання, щоб у неї виникла ідея з приводу рішення. Потім дозвольте дитині самостійно виконати завдання. Якщо, перевіряючи завдання, ви знайдете помилку, ставте дитині навідні запитання, щоб вона змогла сама її виявити й виправити, а не давайте їй конкретні вказівки. У випадках, коли дитина дійсно не здатна виконати завдання, все одно не робіть роботу за неї. Замість цього обговоріть ситуацію з учителем, щоб з’ясувати причини такої невідповідності між складністю завдання та здібностями дитини.

  1. Фізичні покарання

Багато батьків можуть дозволити собі легенько дати шльопанця дитині, але такі методи виховання мають більше недоліків, ніж переваг. Так, ляпас батьків може дисциплінувати дитину на деякий час, але в довгостроковій перспективі фізичні покарання завдають їй шкоди. Відмова батьків від фізичних покарань не означає, що з цього моменту дитині дозволено все – це означає, що батьки не будуть завдавати дитині болю, навіть з метою виховання. Як показує статистика, діти, до яких батьки застосовують фізичні покарання, у майбутньому більш схильні до депресії та скоєння правопорушень. Вони віддаляються від своїх батьків і переймають у них насильницьку модель поведінки у вирішенні проблем.

Підказка: поясніть дитині свої очікування від її поведінки. Переконайтеся, що діти розуміють, яка поведінка є нормальною, а яка – неприйнятною. Потім установіть наслідки за погану поведінку (але вони не повинні передбачати фізичного покарання). Однак для дисциплінування дитини одних наслідків недостатньо: підтримуйте з дитиною емоційний зв’язок. Це допоможе їй перейняти ваші цінності й навчить приймати правильні рішення. Щоб відмовитися від фізичних покарань за погану поведінку, ви можете застосовувати різні техніки усвідомленості (такі як йога, медитація тощо), які дозволять вам краще контролювати себе й допоможуть зберігати спокій у випадках, коли дитина поводиться погано.

Актуально

 

Профорієнтація

Корисні посилання
Хмарина тегів

Your browser doesn't support the HTML5 CANVAS tag.

Архів
Статистика
  • 0
  • 14
  • 214
  • 177 178
  • 731 082
  • 50 221
  • 11
  • 2
  • 0