Якщо ви працюєте, імовірно, вам важко поєднувати роботу з домашніми клопотами й вихованням дітей. Вам може здаватися, що ні там, ні там ви не справляєтеся досить добре. Ваше життя минає у постійній метушні та спробах встигнути зібрати дитину в школу або встигнути на робочу нараду.

Але ви не одні перебуваєте в тенетах такого шаленого ритму життя. Дослідження американських учених свідчать, що у мам, які працюють, на самих себе залишається в середньому 17 хвилин на день. Погляньмо реально: іноді мами не можуть собі дозволити й цього. Проте вони готові пожертвувати й цим часом, аби провести його з дітьми.

Як же мамам корисно провести з дітьми цей недовгий час? Розгляньмо сім порад.

Намагайтеся розмежовувати робочий і особистий час

Іноді робота вимагає більшої уваги й часу, ніж зазвичай. Іноді її доводиться брати додому. Важливо знати, де можна провести межу між робочим часом і часом, який ви присвячуєте сім’ї. Якщо ви зможете це зробити, то зможете більше часу присвячувати дітям. Обговоріть із керівником, коли закінчується ваш робочий час, і дотримуйтеся цього графіка.

Спілкуючись із дітьми, відкладіть мобільний телефон

Коли ви граєтеся з дітьми, але при цьому перевіряєте в телефоні робочу електронну пошту, діти, якими б маленькими вони не були, зрозуміють, що ваша увага їм не належить. Відкладіть телефон, і не просто покладіть його поруч, а взагалі винесіть із кімнати – і повністю присвятіть час дітям. Так ви проведете його якісно.

Поважайте свої кордони

Коли ви домовилися з колегами про те, що вони не телефонуватимуть вам увечері з робочих питань, у жодному разі не порушуйте своїх принципів і, скажімо, не відповідайте на електронну пошту, поки дитина обідає. Так можна зруйнувати план, який ви самі ж створили. Ваші колеги зроблять висновок, що домовленості можна порушувати, і знову почнуть зловживати вашим особистим часом.

Зробіть сімейні вечері ритуалом

Не приймайте з дитиною їжу, коли дивитеся телевізор. Також відкладіть на час вечері всі електронні пристрої та просто повечеряйте разом із сім’єю. Використовуйте цей час, щоб поспілкуватися з дітьми, приділіть їм усю свою увагу.

Відчуйте себе дитиною, граючись із дітьми

Побудуйте з дітьми фортецю з ковдр і подушок. Не хвилюйтеся про те, що в кімнаті запанує безлад – повністю пориньте в процес. Уявіть, що ви з дітьми перебуваєте в чарівній країні, де всі невидимі. Вдавайте, що ви не бачите дітей і шукаєте їх по всій кімнаті. Ставте їм кумедні запитання, дозвольте їх уяві розгулятися.

Пофантазуйте разом із ними, висловлюйте найдивовижніші ідеї, які тільки спадуть вам на думку.

Іншими словами, навіть якщо ви втомилися після важкого робочого дня, у вас є декілька варіантів, як провести вечір: укласти дітей спати й залишитися сидіти в соціальних мережах або відмовитися від нудної рутини й на кілька хвилин зануритися у світ ваших дітей. Зробіть так – і ви не пошкодуєте.

Зробіть приготування до сну веселим ритуалом

Вам може здаватися, що купати дитину й укладати її спати щодня – це важка праця, надто якщо дитина вередує, кричить і штовхається ногами, відмовляється купатися, надягати піжаму та йти спати. Але ви можете зробити приготування до сну більш цікавим заняттям для дитини. Не намагайтеся якомога швидше викупати дитину – дайте їй змогу похлюпатися, погратися у ванні. Коли вона сміється і грається, вам буде легше її вимити, і вона сама поставиться до купання спокійніше. Перед сном почитайте дитині книжку. Розпитайте дитину, про що вона мріє. Дитина повинна засинати з упевненістю в тому, що її люблять і підтримують.

І пам’ятайте: якість важливіша за кількість

Можливо, ви маєте всього одну-дві години вільного часу, які ви можете провести з дитиною. Можливо, і менше. Можливо, весь час, який ви проводите з дитиною, витрачається на приготування до школи вранці, купання та приготування до сну ввечері. Це не важливо. Головне, що ви можете зробити незалежно від того, скільки часу у вас є, – присвятити дитині себе та провести цей час якісно.

Актуально

 

Профорієнтація

Корисні посилання
Хмарина тегів

Your browser doesn't support the HTML5 CANVAS tag.

Архів
Статистика
  • 0
  • 16
  • 203
  • 177 202
  • 731 058
  • 50 212
  • 14
  • 2
  • 0