Інформація
щодо популяризації нових підходів до організації харчування в Зеленогайському ЗЗСО І-ІІІст.
Харчування відіграє основну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою. В закладі забезпечене повноцінне, безпечне та якісне харчування дітей та дотримання норм харчування відповідно до вимог діючих нормативно-правових документів та вимог санітарного законодавства щодо організації харчування учнів.
З 18 вересня 2020 року впроваджено систему НАССР з метою виробничого контролю за якістю та безпечністю харчової продукції у харчоблоці, яка є обов’язковою умовою розвитку сучасного закладу освіти, адже саме НАССР гарантує безпечне харчування дітей. Щоб забезпечити принцип дотримання санітарних і гігієнічних норм, у закладі провели генеральний ремонт приміщення харчоблоку, створивши оптимальні умови для приготування їжі. А задля комфорту споживання їжі змінено і осучаснено дизайн їдальні, запроваджено ідею щодо естетичного і позитивного обіду.
Працівники шкільної їдальні ознайомилися із проєктом «Нове шкільне харчування» та готують окремі страви за новим «Збірником рецептур страв», автором якого є кулінарний експерт Євген Клопотенко.
Проєкт «Нове шкільне харчування» – це не тільки страви, а й уміння вести себе за столом. Майстер-клас з правил етикету провели наші активісти – восьмикласниці. Для учнів молодшої ланки розповідали, як вести себе за столом вдома, в гостях.
Учні середніх класів «відвідали» кафе та піцерію. А старшокласники «побували» в ресторані. Тепер наші школярі у будь-яких закладах будуть охайними, культурними та вихованими. Цей проєкт діє вже кілька місяців. Тому проведено низку заходів.
Спробувати себе у кулінарному мистецтві мріє чи не кожна дитина. А коли готуєш улюблену страву, то й усе вдається. Так, у січні 2020 року був проведений шкільний флешмоб для учнів 1-11 класів по створенню відеороликів «Страва від Є. Клопотенка», де основним завданнями є: популяризація раціонального і здорового харчування, підвищення рівня обізнаності у культурі та естетиці харчування, заохочення школярів у перегляді та зміні шкільного меню. Різноманіття страв, приготовлених нашими вихованцями здивувало і порадувало. Найкращі страви зайняли своє місце у шкільному меню і стали улюбленими для всього закладу.
Отримавши цю високу похвалу і загальне ставлення серед жителів села, наші конкурсанти пішли ще далі.
У березні 2020року учні нашої школи взяли участь в обласному проєкті “Буковинська молодь обирає здоров’я” в умовах карантину та приєдналися до “challenge” майстер-клас кулінарії “Корисна тарілочка” за збірником рецептур страв Євгена Клопотенка. І тут ми також були серед лідерів. Страви наших учнів заслужили схвалення багатьох поціновувачів здорової та корисної кухні.
У квітні 2020 року було проведено «День творчості». У своїх малюнках школярі передали враження від страв, приготовлених за рецептами із збірника Євгена Клопотенка. Ці дитячі малюнки вражали яскравістю кольорів, веселкою барв, палітрою почуттів. Від них надихались позитивом, щастям, радістю. Адже саме так виглядає здорова їжа.
Також, учні нашої школи активну участь взяли у програмі Healthy Schools – це унікальна соціальна програма, спрямована на популяризацію здорового способу життя в школах України. Школярі під час участі в челенджі проводили творчі активності та виконували завдання, присвячені різним аспектам здорового способу життя: розвитку фізичних активностей, популяризації здорового харчування, організації здорового простору. Головна задача нашої школи — робити це креативно, якісно та весело!
https://www.facebook.com/groups/983831245142973/permalink/1740200582839365/
Проблеми здорового харчування турбують усіх: самих дітей, і їх батьків, і, звичайно, адміністрацію школи та працівників їдальні. Тому і було розроблено і проведено анкетування, де вивчалися запити щодо меню дітей. Відповідно до результатів анкетування, у рамках нашого проєкту «Нове шкільне харчування» змінено меню їдальні, адже перевагу надали за стравам за новим «Збірником рецептур страв» Є. Клопотенка.