Напередодні літніх канікул в умовах воєнного стану в Україні як педагогам так і батькам слід зосередити увагу на профілактиці шкідливих звичок та протиправної поведінки дітей та молоді. Заклад освіти у тісній взаємодії з сім’єю і найближчим оточенням школяра вирішують двоєдине завдання: збереження і зміцнення здоров’я та виховання гармонійно розвиненої, освіченої, творчої, соціально активної та відповідальної особистості.

Яким чином можна вберегти дитину від шкідливих звичок?

 Спілкування. Відсутність спілкування з батьками змушує дитину звертатися до інших людей, що могли б з нею поговорити. Але хто вони і що порадять дитині?

 Увага. Вміння слухати означає:  бути уважним до дитини, вислухувати її точку зору, приділяти увагу поглядам і почуттям дитини, не сперечаючись з нею. Важливо знати, чим саме займається ваша дитина. Заохочуючи дитину, підтримуйте розмову, демонструйте вашу зацікавленість у тому, що вона вам розповідає.

 Здатність поставити себе на місце дитини. Підлітку часто здається, що його проблеми ніхто й ніколи не переживав. Було б непогано показати, що ви розумієте, наскільки йому складно. Домовтеся, що вона може звернутися до вас у будь-який момент, коли це дійсно необхідно. Головне, щоб дитина почувала, що вам завжди цікаво, що з нею відбувається.

Організація дозвілля. Дуже важливо, коли батьки вміють разом займатися спортом, музикою, малюванням або іншим способом влаштовувати з дитиною спільне дозвілля або вашу спільну діяльність. Для дитини важливо мати інтереси, які будуть найбільш дієвим засобом захисту від тютюну, алкоголю і наркотиків.

 Знання кола спілкування. Дуже часто дитина вперше пробує палити, вживати алкоголь, наркотики в колі друзів. Вона може відчувати дуже сильний тиск з боку друзів і піддаватися почуттю єднання з натовпом. Саме від оточення багато в чому залежить поведінка дітей, їх ставлення до старших, до своїх обов’язків, до школи і так далі.

 Пам’ятайте, що ваша дитина унікальна. Будь-яка дитина хоче відчувати себе значущою, особливою і потрібною. Коли дитина відчуває, що досягає чогось, і ви радієте її досягненням, підвищується рівень її самооцінки. А це, в свою чергу, змушує дитину займатися більш корисними і важливими справами, ніж мати шкідливі звички.

 Любов. Без батьківської любові підліток не зможе знайти почуття довіри, власної гідності і впевненості.

 Батьківський приклад.  Велике значення має характер атмосфери, яка складається вдома, – наявність або відсутність емоційної близькості і довіри між дітьми і батьками в родині. Через відсутність часу у батьків на дитину, вона приречена на роль «вихованця вулиці». Наші погані і хороші звички «родом з дитинства», і те, яких буде більше, багато в чому залежить від сім’ї.

Що робити, якщо у дитини вже є шкідливі звички?

 Розберіться в ситуації. Не панікуйте. Вирішіть для себе, чи зможете ви впоратися з ситуацією або вам потрібно звернутися до фахівця.

Зберігайте довіру. Не підвищуйте голос, не погрожуйте – це швидше за все відштовхне дитину, змусить її замкнутися.

Надавайте підтримку. «Мені не подобається те, що ти робиш, але я все ж люблю тебе і хочу допомогти» – ось основна думка, яку ви повинні донести до дитини.

Подумайте про своє власне ставлення до сумнівних речей (паління, алкоголь тощо). Адже ви є прикладом поведінки для дитини.

Будьте пильні! Покажіть приклад здоров’я, сили, впевненості і доброти.

За матеріалами сайту: osvita-omr.gov.ua

Актуально

 

Профорієнтація

Корисні посилання
Хмарина тегів

Your browser doesn't support the HTML5 CANVAS tag.

Архів
Статистика
  • 0
  • 16
  • 267
  • 176 645
  • 729 739
  • 49 879
  • 0
  • 2
  • 0